Crearea vietii artificiale nu mai este doar un subiect demn de romanele SF ci poate deveni o realitate in urmatorii trei, pana la zece ani, sustine Jack Szostak, profesor la Universitatea Harvard si, totodata,una dintre cele mai cunoscute figuri din lumea medicala.
Conform declaratiilor lui Szostak, specialistii de la Harvard au reusit deja sa creeze o celula sintetica din elementele chimice de baza ale ADN-ului. In acelasi timp, oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetari J. Craig Venter au pus la punct o metoda de a realiza un genom complet pe cale 100% artificiala.
„Se anunta a fi o mare realizare a omenirii despre care toata lumea va vorbi. Crearea protocelulelor sintetice are posibilitatea de a ne demonstra locul nostru in Univers si, in acelasi timp, sa faca lumina asupra misterelor creatiei”, este de parere Marc Bedau, director al Institutului ProtoLife din Venetia, Italia.
Szostak si colegii acestuia sustin ca sunt destul de optimisti in ceea ce priveste obtinerea nucleotidelor, elementele de baza ale ADN-ului, pentru a crea un sistem genetic functional. Cu toate acestea, hazardul va juca un rol important, atata vreme cat oamenii de stiinta se vor baza in pasul urmator pe evolutia darwinista. „Nu suntem suficient de inteligenti pentru a realiza un asemenea proiect de la cap la coada. Pur si simplu, vom lasa evolutia sa lucreze si apoi vom vedea ce s-a intamplat”, sustine Jack Szostak.
„In momentul in care aceste lucruri vor fi create, ele vor fi atat de slabe incat ar fi un miracol sa le mentinem functionale pentru mai mult de o ora. Trebuie insa sa realizam ca numai crearea lor depaseste cu mult imaginatia cercetatorilor din ultimele decenii. Vorbim aici de o tehnologie care va schimba fundamental fata lumii. In ce fel o va schimba, insa, asta este imposibil de prezis”, concluzioneaza Marc Bedau.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu